Lausanne 2011  
   

Idrottsmuseets resa till Olympiamuseet i Lausanne, 6-10 oktober 2011.

Här är vi samlade vid överräckandet av vår gåva till Olympiamuseet.
Claes Trefil, Lars Hindmar, Jussi Lassarev, Curt Kroon, Evert Jonsson, Hans Elbel, Oscar Bercht (Olympic Museum), P-O Eriksson,
Berndt Nilsson, Reidar Hermansson, Harry Ericksson, Rolf Johansson, Härje Johansson, Tommy Schill, Jan Edbrink, Gunnar Claeson,
Christer Tingvall, Bengt Tornell och längst fram sitter Leif Frimansson och Åke Lindegart.
Ej med på bild: Ulla Hindmar, Nancy Lassarev och vår busschaufför Ulf Kristoffersson.

Bilderna är tagna av Jan Edbrink, Hans Elbel, Reidar Hermansson och Curt Kroon.

BESÖKET PÅ OLYMPIC MUSEUM I LAUSANNE

21 förväntansfulla (trots regnet) resenärer (2 damer och 19 herrar) äntrade torsdagen den 6 oktober 2011 bussen för färd mot Olympiska Muséet i Lausanne i Schweiz. Första anhalt var Kvibille Gästis som väntade med morgonkaffe med tilltugg. Mycket populärt med tanke på den tidiga avfärden från hemmet och Göteborg.
Mjukstarten fortsatte till Helsingborg och färjan över till Helsingör. Men sedan tog "lekledare" Harry Ericksson över med ett par frågetävlingar. Att länders förkortningar skulle bjuda på så mycken hjärngymnastik trodde ingen av oss tävlande på före start. Men så var fallet. De flesta av oss hade inte särskilt många rätt.

Färden genom Danmark till Rödby gick mycket fort (tack vare Erickssons tävlingar och Berndt Nilssons lotterier). Efter färjeresan Rödby-Puttgarten ställdes så kosan mot ett av de många shoppingcentra, som finns i Nordtyskland. Stor rekognosering inför hemresans shoppande. Skulle visa sig vara en fullträff med tanke på den mängd shoppande som fanns på plats då.

Första natten tillbringade vi på Ramada Hotel Europa i Hannover. Ett mycket fint förstklassigt hotell med utmärkta måltider. Väl utsövda började färden mot Lausanne programenligt. Men redan efter någon timmas färd blev vi ordentligt påminda om Autobahns bilköer. En ombyggnad minskade antal filer till två och när en långtradare fått motorproblem i ena filen så blev köerna milslånga. 2,5 timmars sakta rullande innan det var dags att trycka pedalen i botten förstörde tidsschemat ordentligt. In-och urtankningspauser tillsammans med Harrys frågetävlingar och Berndts lotterier och icke minst ett antal bra historier såg till att humöret var fortsatt på topp. Stor historieberättare var icke minst Lars Hindmar. Väl framme i Lausanne avåts en nog så sen måltid innan uppladdningen inför påföljande dags muséebesök påbörjades.

Besöket på Olympic Museum var verkligen minnesvärd. I denna fyrvåningsbyggnad fanns det mesta och bästa om de olympiska spelen och den olympiska organisationen. Var och en av oss alla hittade egna små "guldkorn". Extra minnesvärt för mej var utvecklingen av fri-idrottarnas spikskor liksom stavhopparnas stavar – allt från den "oböjliga" bambustaven via stålstaven till dagens kolfiberstavar. Att se alla spelens facklor samlade i en stor monter var också något extra. För frimärks- och myntintresserade fanns i bottenvåningen en stor utställning.

Efter muséebesöket så var det dags för en stadsrundtur i Lausanne. En nog så backig stad (drygt 500 meter mellan lägsta och högsta punkt) . Staden präglas mycket av den olympiska rörelsen och medlemsförbundens byggnader. Gamla stadskärnan innehöll ett flertal mycket sevärda byggnader med flera hundra år på nacken. Den snöintresserade kunde avnjuta snöklädda alptoppar på andra sidan Geneve-sjön.

På söndagsmorgonen påbörjades hemfärden mot i första hand Ramada Hotel och Hannover. Vid pass tidig lunchtid så försvann de mörka regnmolnen och solen tittade fram. Ett gyllene tillfälle att se det tyska landskapet och orterna runt Autobahn. Harry E överraskade med ny "hjärngymnastikövning" i form av europeiska länders nationalsånger. För ett otränat öra – tydligen gällde det merparten av resenärerna - så lät samtliga musikstycken lika bortsett från Sveriges som vi alla fixade. Söndagens bussfärd sträckte sej över nästa 900 kilometer. Samma distans från Göteborg hade fört oss långt upp i Norrland.

Måndagens första stopp var ovannämnda shoppingcentrum. Ett par ytterligare svenska bussresor skapade en viss trängsel. Men alla fick vad var och en hade planlagt. Efter en dryg halvtimmes färd så var vi ånyo ombord på färjan mot Rödby. Med hjälp av ytterligare historier och Berndts lotterier blev färden genom Danmark som ett långt spjutkast dvs mycket snabb. Vid alla fyra färjeresorna så stod oss lyckan bi dvs ingen väntan utan direkt ombord. Efter en mycket god middag på en av Helsingborgs golfklubbar så bar det av mot Göteborg dryga timman före tidsschemat. Efter ett kort stopp i Falkenberg där vi släppte av Rolf Johansson så fortsatte färden i det fallande mörkret. Strax efter 20.30 var vi tillbaka vid Hisingsbron efter dryga 300 mils bussfärd. Alla var överens om att vi haft en jättefin resa med många fina minnen att plocka fram när höstmörkret gör sitt intåg.

Jan Edbrink

Idrottsmuseet | Övre Kaserngården 12 | 415 28 Göteborg | Tel: 031-72 66 180 | www.idrottsmuseet.se